Translate Solex Webshop –

Solex Carburateur uitboren.

Solex Carburateur uitboren en Uitlaat opvoeren: De theorie van gebakken lucht. Dit Solex Blog gaat specifiek over het opvoeren van je Solex carburateur. Er is ook een blog geschreven over hoe de Solex carburateur werkt met hulp van Einstein zelf.

Solex gebakken lucht.

Op het Solex forum en de facebookpagina staat al veel informatie over het opvoeren van Solex carburateurs.

En dat is begrijpelijk. Een Solex carburateur is makkelijk op te voeren of uit te boren en in een simpele gereedschapskist van de HBM zit het meeste gereedschap wat je nodig hebt. De carburateur is ook een leuk punt om te starten bij het Solex opvoeren.

Eerst een klein stukje theorie: De Solex motor verbrand een mengsel van Benzine en Lucht in een verhouding van 1:15. Die verhouding is noodzakelijk om een volledige (en dus krachtige) verbranding te krijgen. Pas wanneer alle Benzine druppels in het mengsel een Luchtdruppel kunnen vinden om mee te knuffelen is er sprake van de ideale verhouding om te ontsteken. Een goed afgestelde Solex carburateur zorgt dus voor voldoende van het ideale mengsel.

Werking-Solex-Carburateur
Werking Solex Carburateur

Verhouding brandstof en lucht.

Die verhouding moet altijd gelijk zijn! Dus zowel voorafgaand aan het opvoeren als na het opvoeren is de ideale verhouding tussen benzine en lucht 1:15.

Een laatste stapje verder in de theorie. Benzine komt vloeibaar uit je tank terwijl de lucht al gasvormig is. En dan is voor 1 liter vloeibare benzine ineens 8200 liter lucht nodig om volledig te verbranden.

Okee, genoeg Einstein, nu weer sleutelen. De theorie leert dat je nooit genoeg lucht kunt hebben bij het opvoeren. Dus we gaan EERST zorgen voor de maximale hoeveelheid lucht.

Pas daarna gaan we bekijken hoe weinig benzine daarbij past. Dus we leggen eerst de focus op de meeste lucht, pas daarna kijken we welke sproeier er bij die hoeveelheid lucht past.

Solex snelle sproeiers opvoeren.

Er zitten twee soorten sproeiers in een Solex carburateur. Bovenop de carburateur zit een kleine messing Luchtsproeier met een doorlaat van 551cc/min. De diameter is bijna 2mm en dit is vrijwel altijd voldoende. In het midden van de Solex carburateur zit de messing zeskant Hoofdsproeier. Die heeft standaard maat 28 maar is verkrijgbaar in de maten van 26 (cc/min) tot en met 32 (cc/min). De diameter van een Solex Hoofd-benzine sproeier is ongeveer 0,5mm.

Solex dispersie lucht.

De Solex carburateur uitboren is simpel maar je moet wel eerst de werking van de carburateur begrijpen.

Met de luchthevel regel je een beetje lucht die via de luchtsproeier aangezogen wordt. Dit is geen echte choke maar iedereen noemt het wel zo.

Die (choke) lucht wordt gebruikt om over de hoofdsproeier te blazen waardoor de lucht de benzine opzuigt uit de sproeier en meeneemt naar de dispersiebuis. Deze dispersie van lucht en benzine dient er dus voor om de benzine op te zuigen.

De dispersiebuis verdampt de benzine en brengt het rijke mengsel naar de mengkamer. De dispersiebuis heeft een diameter van 1,2mm en dat is normaal gesproken ruim voldoende.

Solex-carburateur-uitboren-opvoeren
Solex carburateur leidingen en kamers

Op de foto komt de hoofdlucht van het Luchtfilterhuis van rechts en de dispersie met benzine vanaf de onderzijde in de mengkamer terecht. In die mengkamer worden de hoofdlucht en de dispersiebenzine pas gemengd tot het ideale mengsel. Dit mengsel gaat naar de smoorklep of gasklep en vanaf daar door naar de Solex cilinder. Voor het thuis opvoeren van je Solex kun je de Chokelucht met rust laten en ook de Benzine toevoer vanaf de pomp is voldoende. De meeste winst zit in de gebakken Lucht! De hoofdlucht is eenvoudig op te voeren. We gaan de Solex Carburateur uitboren!

Solex carburateur uitboren voor opvoeren.

Solex carburateur uitboren 9mm venturi
Solex carburateur 6,5mm opvoeren

Wanneer je van boven in je carburateur kijkt dan zie een (Venturi buis) gat van 6,5mm diameter. De behuizing van de carburateur is redelijk dik, dus dit gat kan best geruimd worden om meer lucht aan te zuigen. De 6,5mm Solex carburateur kan maximaal naar 9mm geruimd worden.

Wanneer de diameter van je Solex carburateur 6,5mm is dan is de doorstroom oppervlakte ongeveer 33mm². Maak je het gat echter 9mm dan is de oppervlakte 61mm²! Ja, goed gelezen, 2,5mm meer doorsnede is een verdubbeling van de (potentiele) luchttoevoer.

Echter! Die 9mm is voor maximaal opvoeren! Het beste is om eerst met 1mm te ruimen en pas na het testen verder te gaan.

Solex Carburateur uitboren met de boormachine?

Je kunt het gat van 6,5mm groter maken door het uit te boren, vijlen of frezen. De Solex carburateur is gemaakt van Zamac. Dit metaal is boterzacht en als je met een normale boor van de Action in de buurt komt, dan hapt de boor in het metaal. Buiten een verwoeste carburateur heb je dikke kans op een gat in het raam waardoor de carburateur al naar buiten gevlogen is. Kortom: het beste is Frezen als je dat kunt en anders een rond naaldvijltje gebruiken. Op het Solexforum.nl wordt zelfs besproken hoe je van een simpele boor een frees kunt maken.

Als laatste tip: In het gat aan de bovenkant van de carburateur zie je een aantal ringen die steeds nauwer worden. Voor de optimale doorstroming van de lucht zorg je dat alles zo vloeiend mogelijk in elkaar overloopt. Doe dit niet meteen ook aan de onderkant! Alleen aan de bovenkant die ringen vloeiend maken. We willen het Venturi effect behouden.

Solex gasklep mengkamer.

60851 Solex Smoorklep Gasklep
60851 Solex Smoorklep Gasklep

Net onder de mengkamer zit de gasklep of smoorklep. Die klep regelt de hoeveelheid mengsel die naar de cilinder gaat.

De standaard 6,5mm gasklep van de Solex is van aluminium maar er zijn ook gaskleppen van brons en messing. Wanneer je de mengkamer ruimt dan moet je ook het gat van de de gasklep ruimen tot dezelfde maat.

En zijn ook race gas-vlinder-kleppen verkrijgbaar. Let bij het boren weer op dat een boor in het brons kan happen.

Solex race gasschuif 9mm
Solex race gasschuif 9mm

Je kunt ervoor kiezen om een standaard Solex smoorklep of gasschuif uit te boren naar dezelfde maat als de venturibuis van de Solex carburateur. Je kunt ook een race-gasschuif monteren die als een vlinderklep werkt. Maar als laatste kun je ook de smoorklep open maken aan de binnenkant. In plaats van de “O” vorm heeft het gat in de klep dan een “C” vorm.


Mijn Solex zuigt.

De Solex carburateur werkt op het venturi effect. In ons carburateur blog gaan we daar dieper op in. Voor het opvoeren van de carburateur is het wel belangrijk om NIET de hele venturibuis op te boren. Er moet een kleine versmalling aanwezig blijven om een onderdruk te maken waardoor je mengsel de juiste kant op blijft gaan.

We zijn al een heel eind op weg. Het laatste is het finetunen van de benzinestroom.

Dispersie buis.

We komen nog even terug op de dispersiebuis. Bij de fabricage van de Solex carburateur gebruikte men vroeger een loden propje, en tegenwoordig een stalen kogel om het montage gat te sluiten.

Het propje kun je eruit boren met een 3mm boor. De kogel kun je voorzichtig eruit tikken. Neem een grote holle centerpons en tik de kogel met een stalen hamertje naar binnen totdat hij in de mengkamer valt.

Het messing buisje heeft een diameter van 1,2mm en dit is zelfs na het opvoeren voldoende. Je kunt wel vanaf de kant van de mengkamer het messing busje tunen. Neem daarvoor een kleine boor (2mm) en draai met de hand de scherpe rand van de messing bus af.

Dus niet grote boren maar de rand vloeiender maken.

Solex beste sproeier.

Je hebt nu de lucht capaciteit van je carburateur vergroot. En nu is het tijd om te bekijken welke hoeveelheid benzine daarbij past. De standaard sproeier maat 28 kan in elk geval maximaal 28cc per minuut leveren. Zonder al te technisch te worden zou deze sproeier je 1,3 liter Solex benzinetank aldus in 46 minuten leeg kunnen laten lopen. Gelukkig gebeurd dat niet omdat de sproeier nooit zijn maximale capaciteit levert.

Hoeveel benzine de sproeier je in de praktijk levert hangt af van drie factoren:

1- De diameter (maat) van de sproeier.

2- De snelheid van de dispersielucht die via de choke langs de sproeier blaast.

3- De aanzuigkracht van de hoofdlucht de mengkamer.

We hebben al beschreven dat je eerst de dispersielucht (2) kunt finetunen en de hoofdlucht (3) kunt opvoeren. We hebben al gezien dat de hoeveelheid benzine, die de sproeier 28 onder maximale omstandigheden kan leveren, veel meer dan nodig is. Ga dus niet te snel over op een grotere sproeier maar kijk eerst of de Solex met de standaard sproeier en de chokehevel recht naar boven (12u stand) goed werkt. De dispersielucht is dan maar minimaal open.

Solex bougie kleuren.

Solex bougie kleur
Solex bougie kleur koffiebruin

Zorg dat alles gemonteerd is en rijd eerst een rondje op je Solex. Zorg dat je heveltje op de 12 uur stand blijft! Na een paar honderd meter is het systeem voldoende ingelopen.

Demonteer nu je bougie en kijk naar de kleur. Is de aanslag wit? Dan is de hoeveelheid benzine in je mengsel te weinig geweest.

Is de kleur van de Solex bougie koffie bruin? Dan zit je prima! Geen andere sproeier nodig.

Is de kleur van je bougie eerder donkerbruin of zelfs zwart? Dan is de sproeier te groot. Let wel op: een te vette mengsmering kan ook een zwarte laag op je bougie achterlaten.

Mocht je twijfelen gebruik dan liever een te grote sproeier. Een overdaad aan benzine koelt de cilinder. Een overdaad aan lucht zorgt voor oververhitting en mogelijk schade aan je cilinder.

Solex carburateur uitboren: Goed begin.

Je hebt nu meer inzicht in hoe je de Solex carburateur kunt opvoeren door uitboren. Het is een leuk begin van je project en hoeft zeker niet duur te zijn. Wanneer je eerst eens wilt experimenten zonder dat je aan een Solex erfstuk wilt beginnen dan raden wij de universele Solex Basic carburateur aan. Zeer voordelig en prima zelf op te voeren.


Solex opvoeren met uitlaat 18mm.

Meer verse lucht erin is ook meer gebakken lucht eruit! Sommige pukkelige pubers proppen een polini op hun Puch en denken dan dat het opvoeren klaar is.

Solex Nederland draait het om. Opvoeren met een dikke race uitlaat, of Solex snelle uitlaat, is pas nuttig nadat er meer mengsel van bovenaf in gaat. De standaard Solex uitlaat heeft een diameter van 15mm. Dit levert een doorstroomoppervlakte van 176mm² op.

De 18mm Solex uitlaat met dikke bocht heeft een doorstroomoppervlakte van maar liefst 254mm². Een toename van bijna 50% (44,32 voor de Einsteins).

Solex Expansie uitlaat.

Bij het opvoeren van een 2-takt motor maakt men vaak gebruik van een expansie uitlaat.

Bij het Solex opvoeren werkt dit echter niet.

Het principe van de expansie uitlaat berust op een betere cilindervulling. De uitlaat zorgt ervoor dat er meer vers mengsel in de cilinder komt. Het trucje is dat de uitlaat een deel vers mengsel opslaat in de expansiekamer.

Solex Race uitlaat 18mm dikke bocht
Solex Race uitlaat 18mm dikke bocht

De spoelpoort levert vers mengsel aan de cilinder. Een deel daarvan wordt dan in de expansiekamer van de uitlaat getrokken. Meteen nadat de spoelpoort dichtgaat zorgt de overdruk in de expansiekamer dat het verse mengsel bij de cilindervulling geperst wordt. Zodoende heb je meer mengsel in de cilinder.

Alle Solex cilinders, ook de snelle Solex Cilinders, zijn niet ontworpen voor expansie uitlaten. Theoretisch zou een Solex expansie uitlaat van 150cm een kleine vermogenswinst opleveren bij 2500rpm. Daarbij zou voor toerentallen rond de 5000rpm die uitlaat alsnog 100cm moeten zijn. Dus in theorie kan de expansie uitlaat werken voor een specifiek toerental echter de nadelen wegen niet op tegen de voordelen.

De Solex snelle uitlaat 18mm dikke bocht blijft de beste keuze.



De Solex opvoeren blogs Solex Onderdelen Nederland

Wanneer je begint met het opvoeren van je Solex moet je het totaalplaatje bekijken. Wanneer je alleen even een Snelle uitlaat pakt, dan krijg je iets meer vermogen. Echter je kunt dit vermogen verdubbelen! Want de uitlaat zorgt alleen dat de gassen onder uit de cilinder sneller weg kunnen, maar wat als de gassen er vanaf boven maar langzaam in kunnen?

Het beste is dus om alles een beetje aan te passen OF alles in een keer goed te doen. Opvoeren van je Solex kun je zien als een riviertje. Je kunt de hele rivier breed en diep maken, maar als er halverwege toch een dam zit, dan moet je dat probleem eerst aanpakken. Alleen een beter luchtfilter en een dikke uitlaat geeft weinig winst en dan is 1+1=1. Maar met een iets grotere gasklep in je carburateur wordt 1+1 ineens 3!


Solex in de juiste volgorde opvoeren.

Hopelijk heb je nu een beter doel bij het opvoeren van je Solex. Het doel van Solex Onderdelen Nederland is dat je blij wordt van je nieuwe onderdelen. En je wordt pas echt blij als je bewust koopt wat je nodig hebt. In het volgende Blog gaan we dieper in op elk onderdeel dat je op kunt voeren.

  • Carburateur en Uitlaat uitboren: De theorie van gebakken lucht.
  • Cilinder opvoeren: Geen boren maar gaten.
  • Zuiger opvoeren: Zuiger als een Nilfisk.
  • Frame opvoeren: Solex aan de rol, koppeling en wiel.

Meer informatie over het Solex opvoeren? Kijk ook bij onze andere blogs!

(Blog overzicht onderaan de pagina)



Disclaimer: De informatie in dit blog is de persoonlijke ervaring van onze monteurs. Wij realiseren ons dat er nog 17 miljoen andere bondcoaches zijn die er ook verstand van hebben. Wij hopen het enthousiasme over de Solex te delen en je beter op weg te helpen met je Solex op te voeren.

  • Solex Carburateur uitboren.

    Solex Carburateur uitboren en Uitlaat opvoeren: De theorie van gebakken lucht. Dit Solex Blog gaat specifiek over het opvoeren van je Solex carburateur. Er is ook een blog geschreven over hoe de Solex carburateur werkt met hulp van Einstein zelf. Solex gebakken lucht. Op het Solex forum en de facebookpagina staat al veel informatie over…

  • Solex benzine toevoer probleem

    Benzine toevoer probleem Solex. Je Solex loopt niet op lucht. Nou ja… Eigenlijk wel. Grotendeels dan. Het benzine systeem van je Solex is niet complex. De benzine gaat bij je Solex van je tank door je tankfilter naar je tankleiding. Daarna gaat het via je Solex benzinepomp langs de benzinepomp bodem naar het membraam en…

  • Solex benzine tanken met Super E10?

    Solex benzine met Ethanol Solex benzine tanken met Super E10? Dat is een slecht idee. Bij de lokale benzinepomp tank je met je Solex een brandstof die we benzine noemen. Diesel kun je ook tanken maar dan moet je wel van veel trappen houden… Wij adviseren benzine. Die benzine samenstelling bestaat echter al uit meerdere…

  • Help mijn Solex start niet.

    Veel voorkomend Solex probleem Help mijn Solex start niet Dat horen we dagelijks in onze werkplaats. Gelukkig is de oplossing vaak simpeler dan je denkt. De techniek van de Solex is vrij slim maar ook eenvoudig en met een beetje gereedschap kun je al veel zelf doen. Daarom hebben wij een “Help mijn Solex start…

  • Solex onderdelen verhuisd

    Solex onderdelen is verhuisd ! Na succesvolle jaren in Griendtsveen als SolexonderdelenGriendtsveen.nl zijn wij toe aan een beter magazijn en een professioneler kantooromgeving. Ons nieuwe magazijn hebben wij gevonden op de Geestakkers op industrieterrein de Poortmannen in Heeze. De opslag is beveiligd en beter geconditioneerd om de voorraad in topconditie te houden. Ons kantoor is…

Selecteer een Afleverpunt