Translate Solex Webshop –

Solex Race NK 6 Juli 2024

Nederlands Kampioenschap Solexrace 2024

Het Race avontuur op de Solex begint voor SolexDeal in 2022. 

De corona periode is nog maar net voorbij wanneer enkele Solex vrienden een nieuwe Solex Race organiseren. De eerste race bestaat meteen uit 2 dagen, op 30 April en  2 Juli 2022, waarin de rijders op de eerste dag 150 mijl rijden in 1 keer.  Het wordt het eerste officiële Nederland Kampioenschap Solex Race.

SolexDeal heeft dan nog weinig race ervaring maar ziet meteen dat dit wel eens heel groot kan worden. 

We besluiten meteen in te stappen. Op marktplaats zoeken we naar een racesolex en binnen een week hebben we een leuke gevonden. In alle advertenties staat dat de racesolexen in de top 10 van Heeswijk hebben gereden. Als dat zo is, dan bestond die top 10 uit meer dan 50 solexen maar okee… Ze bedoelen: “Tussen de top 10“. De ontsteking blijkt een OEM Solex met de CDI die wij zelf fabriceren. Een prima oplossing voor als je geen contactpunten meer wilt. Maar voor een racer is een upgrade nodig. Het frame is degelijk en de motor gaat inderdaad sneller dan onze OTO. Met wind mee, vlakke weg, plat erop 45 km/u is prima maar je moet wel geduld hebben. En geduld, dat hebben we bij Solexdeal niet.

Dus die Solex moet volledig uit elkaar en we bezoeken Joan Majoor en Jan de Laat, de Adrian Newey’s van de solexwereld, voor hulp. Een betere ontsteking via Jan de Laat, onze eigen cilinder 39,49 met wat kleine aanpassingen en een carburateur van Joan Majoor erop gezet. Hij loopt al een stuk netter! 

In den beginne, 2022

Ehm… We zijn nog iets vergeten. In een Solex race heb je blijkbaar ook rijders nodig. Had niemand ons verteld. 

Dus Barry Loos van SolexDeal stapt zelf maar op, Eric van Helvoirt is bereid om mee te doen en Marc Hendrikx die we via-via kennen van de vakantie is de laatste coureur. Hij woont toevallig in de buurt.

150 mijl valt eigenlijk best wel mee! Het is een eind maar de Solex houd zich goed.  Zoals altijd valt er regelmatig wel een onderdeel vanaf en blijkt een race iets anders te zijn dan een Zondagmiddag ritje. Maar we halen de finish! De Solex rijdt met vlagen boven de 50 km/u, dus de snelheid is er. Wel rijdt hij na de ene pitstop gerust 5 km/u harder of zachter dan de vorige stint. 

We finishen onze eerste race ooit als 12e nog net boven ervaren Solex racers als de Pruttelaers en Heerebeek Solex racing. 

Marc Henrikx was ons overigens vergeten te vertellen dat hij een fanatiek Supermotard rijder is. Onze groene 2022 Solex ziet alle hoeken van de baan en hij heeft de schaamrandjes van de banden er voor ons afgereden. Ik kan zelf best aardig rijden maar Marc rijdt 5 seconden sneller per ronde.

Helaas heb ik, Barry Loos, m’n grote waffel weer niet dicht gehouden. Tijdens een plaspauze van de omroeper heb ik, op een of andere manier, de microfoon in m’n handen gekregen en de tussenstand opgenoemd. En vanaf nu blijk ik “De omroeper” te zijn. Da’s mooi, en jammer. SolexDeal racing zoekt een nieuwe rijder.

Het nieuwe testament Solex race 2023

Dat SolexDeal in 2023 weer mee gaat doen is zeker. Maar de manier waarop is zoals altijd toeval, net-werken en hard werken. Barry is nu ineens omroeper en nog steeds hoofdmonteur. Met hulp en advies van Joan en Jan is een nieuw blok gebouwd en we hebben een mooier frame gevonden van Johan van Schijndel.

We zoeken nieuwe rijders.

Pas een paar dagen voor de race geeft Jan de Laat het telefoonnummer door van Barry Kramer. Die wil wel racen en die werkt bij Seth Kox die ook mee wil doen. Okee, SolexDeal Racing heeft een team, een blok en een frame, wat kan er misgaan? Nou…

Best weinig eigenlijk. We kennen elkaar nog nog maar net en er is meteen een klik. Vanaf nu hebben we een Barry Solex en een Kramer, anders lopen de twee Barry’s de hele dag “Wat?” naar iedereen te roepen. Nico van de Leur van SolexDeal wordt teamcaptain.

Op Solex racedag 6 Mei is de eerste race met de kersverse coureurs. Seth Kox en Kramer waren even vergeten te vertellen dat ze als kleuter na hun driewieler meteen zijn gaan motorcrossen en wegracen. Samen met Marc hebben we ineens het dreamteam coureurs! Onze nieuwe oranje Solex krijgt enorm op z’n mieter en alle Solex onderdelen die nu wel vast zaten worden er met dit geweld toch weer afgereden. En we worden 8e in de eerste race van 2023!

Seth Kox is van MotorZ. MotorZ heeft een motorwerkplaats in Eindhoven waar jongeren die ff vastgelopen zijn hun talenten kunnen ontwikkelen. De Race Solex van 2023 wordt daar in Mei 2023 in 2 maanden verder doorontwikkeld. Het frame wordt nagekeken en Barry Kramer gaat zich daar met het blok bemoeien.

Seth heeft motorcross ervaring en is al jaren aan het ontwikkelen binnen de cross onderdelen. Kramer blijkt in 2016 Nederland Kampioen 50cc geworden te zijn. Er is een hele verzameling aan apparatuur in de werkplaats. Een flowbank, richtbank, draaibank, freesbank, hoonbank en banken waar ik nog steeds niet snap wat ze doen. Ik bleek al een kwartier naar een brandblusser te zitten staren.

De Solex race van 8 Juli 2023 gaat minder. Een 14e plek in het eindklassement. Onze ideeën zijn goed maar de uitvoering nog niet. De Solex ligt redelijk op de weg en het blok is bij vlagen heel snel. Maar het pruttelt, stottert en rammelt van alle kanten. In sommige heats zijn we snel met een toptijd van 2:00:779 en soms goed voor de 5e plek. Maar in 3 heats moeten we de pits in voor technische problemen.

In het kampioenschap worden we uiteindelijk toch nog 10e.

2023 wordt vanzelf 2024.

Dus terug naar de tekentafel. Zonder enige schaamte gooien we alles wat Solex vanaf 1946 ontwikkeld heeft in de kliko. We gaan zelf gewoon een frame bouwen. Seth, Kramer en Barry tekenen een nieuw frame en werkelijk elk onderdeel wordt opnieuw bekeken, opnieuw gemeten en opnieuw geselecteerd. Trappers, naven, wielen, remmen, gashandvaten, sturen, framebalken, echt alles moet beter. 

Maar nog erger: alles moet 3x. SolexDeal.com gaat samenwerken met MotorZ en Barry’s Repairshop. MotorZ doet de frames en levert rijders voor team SolexDeal 2, en team SolexDeal 3. Barry’s repairshop gaat de tuning doen van de blokken. Dus alles gaat in een hogere versnelling maar ook alles moet 3 keer gebeuren. En dan tellen we ons “Broederteam” nummer 16 nog niet mee. Eric van Helvoirt is nog niet uit beeld, die is eigenaar van de € 1000,- Race Solex uit onze Youtube serie. En Mex Kramer, ja familie van, rijdt weer met Eric mee. 

Het was een hels karwei en pas vanaf Maart kwam de gang er echt in. We (Kramer, Kox, Loos) zijn immers allemaal zo gek als een deur en de meest bizarre ideeën werden uitgevoerd. De laatste weken voor de race van 4 Mei 2024 waren pittig en tot overmaat van ramp knalde ons prototype blok op de Zaterdag voor de race volledig uit elkaar. Dus in 1 week kon Barry 3 blokken vanuit een kratje opbouwen en vrijwel ongetest stonden we op 4 Mei toch met 3 volledige teams aan de start!

Wat een drama. Een jaar hard werken, alles plannen, samenstellen en doordenken. En dan 1 week voor de race alles pas in elkaar kunnen flantsen. ‘s Avonds om 02:00u is alles af. Nu nog ff de muziek voor morgen uitzoeken…

Solex Race Schijndel 4 Mei 2024

De meest hectische race ooit. Regenbuien, valpartijen en een succesvolle AED. Er zijn uiteindelijk 4 van de 6 manches gereden maar het was een bizarre dag. De resultaten waren wisselend voor de Teams SolexDeal.com Barry’s Repairshop en MotorZ. Maar in de 3e heat zat het mee konden we voorin meedoen met een mooie 2e plek!

Maar zoals iedereen, behalve 1 of 2 teams, wisselden we onvoorspelbare pruttelheats af met schitterende raceheats waarin we hadden kunnen winnen.

Het eindresultaat was een 6e plek! Maar dat geeft hoop. Wanneer we 1x minder pech met de ketting hadden gehad, dan was een 3e plek mogelijk geweest. Het zat enorm dicht op elkaar met tussen de nummers 8 met 112 punten en de nummers 3 met 118 punten.

We zitten op de goede weg! Of: “We zijn d’r nog nie” volgens Kramer.

De frames hebben zich bewezen maar moeten doorontwikkeld worden. De blokken hebben de potentie maar moeten stabiel worden. Deze 4 Mei was de meest leerzame dag maar de afwerking was door het tijdgebrek nog niet wat het moest zijn. Stappen zijn al gemaakt, en nu de volgende stap!

Op naar 6 Juli.

D-day of B&B-Day 6 Juli 2024

Solex Nederland Race 2024

En vandaag moet het gebeuren nondedju. 

MotorZ heeft de frames verbeterd en gespoten. Barry Kramer en Barry Loos de tuning gedaan. Barry de blokken nog tot gisteren 1:00u op de frames gezet met alle bekabeling en ophanging. 

Het raceblok nr 75 is er klaar voor. Het doel van SolexDeal.com is om alle onderdelen van het blok uit de webshop te pakken en daar een winnend blok van te maken. Daar zijn we een vol jaar mee bezig geweest en het resultaat mag er zijn. 3 Race Solexen SolexDeal.com. 

Meedoen vooraan in het veld.

Yes~! Eindelijk.

Helaas eerst nog wat pech. De 2e heat hebben we een verstopte sproeier maar elke andere heat doen we vooraan mee. Strakke rondetijden van 2:02 en 2:04 elke ronde weer. Met een snelste van 1:59:067. Het blok houdt zich goed en de tijden zakken niet in, de tijden worden ook niet beter, alles gaat strak en stabiel. Geen onzin van “inlopen” of “oververhitting” of “slijtage”. SolexDeal.com heeft daar geen last meer van. We snappen het systeem en het echte tunen gaat vanaf nu pas beginnen. 

Deze race was nummer 75 onze Race Solex met standaard onderdelen uit de webshop. Alle onderdelen zijn tot nu toe alleen aangepast maar nog niet getuned!

In de laatste heat trapt coureur Barry Kramer in zijn enthousiasme de ketting eraf. Een flinke valpartij verder begint hij met enkele ronden achterstand maar rijdt de race wel uit. Met weer de toptijden van 2:02.

2024 en verder...

Dus in de einduitslag worden we uiteindelijk 4e! Wij doen liever niet aan: Als dit of Als dat. Maar die pech was weer jammer. 

Het valt ook op dat de teams boven ons geen pech hebben gehad. De teams onder ons hebben wel pech gehad. Maar we zijn ook boven teams geëindigd doe geen pech hebben gehad. Kortom: Dit zit goed. We zitten bij de kanshebbers en gaan meteen weer van start voor de volgende editie. MotorZ gaat de frames verder perfectioneren en Barry’s repairshop gaat met Barry Solex de tuning verder uitwerken. Er zijn nog ideeën genoeg en we zitten nu op 25% van waar we kunnen zitten. Ons doel voor volgende race in 2025 is simpel. 

Onze Solex gaat dan 60 km/u. Niet soms, niet met alleen wind mee, niet op alleen de goede dag maar altijd. 

Daar gaan we voor.

It ain’t over till the Fat lady sings…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *