Translate Solex Webshop –

Solex benzine tanken met Super E10?

Solex benzine met Ethanol

Solex benzine tanken met Super E10? Dat is een slecht idee.

Bij de lokale benzinepomp tank je met je Solex een brandstof die we benzine noemen. Diesel kun je ook tanken maar dan moet je wel van veel trappen houden… Wij adviseren benzine. Die benzine samenstelling bestaat echter al uit meerdere vloeistoffen. Er zitten conserveringsmiddelen, smeermiddelen, prestatiemiddelen en nog een hele waslijst aan andere zin en onzin in. Het hoofdbestandsdeel is een fossiele koolwaterstof brandstof en tegenwoordig zit er altijd een een Bio Ethanol Alcohol aan toegevoegd. Voor 2-takt brommers voegen we nog eens een extra smeerolie toe om Solex mengsmering te krijgen. Kortom: Wat wij simpelweg Benzine noemen is in feite een mengsel van allerlei soorten vloeistoffen.

Al deze vloeistoffen verdampen maar sommige eerder dan andere. De samenstelling van je benzine van de herfst is dus heel een andere brandstof geworden in de lente! Wanneer je de Solex tankt met normale benzine (met olie) dan rijdt hij prima maar dit levert op termijn altijd problemen op.

E10 Euro 95 en E5 Super 98

Tot 2019 kenden we in Nederland twee soorten benzine. De ene was Euro 95 en daarnaast was er Super 98. Super 98 benzine heeft een hoger octaangehalte (klopvastheid) en levert bij de meeste verbrandingsmotoren dan ook betere prestaties.

Door nieuwe Europese wetgeving heet de Euro 95 tegenwoordig E10 (E10 Euro 95) en de Super 98 noemen we nu E5 (E5 Super 98). In het buitenland kom je nog E85 tegen en heel soms Euro 105. We zien dus de namen “Euro” en “E” bij benzine. En die twee namen hebben helemaal niks met elkaar te maken.

Waar staan die getallen nu allemaal voor? En wat is het beste voor je Solex?

Solex Onderhoud
Solex Onderhoud

Octaan en Bio Ethanol benzine

De oude getallen (95 en 98 of 102 en zelfs 105) stonden voor het octaangehalte in de benzine. Hoe hoger betekent hoe klopvaster de benzine was. Zo wordt alles boven de 100 ook wel racebenzine genoemd. Deze is echter meestal niet gehomologeerd voor races.

Nieuw is de milieu aanduiding met de letter “E”. Zo kennen we E5, E10 of zelfs E85. Die E-nummering staat voor het maximale percentage Bio Ethanol dat toegevoegd is aan de benzine. Bio Ethanol klinkt heel innovatief maar je kent dit al jaren als vervanger van de brandspiritus in je gourmet set. Dus E5 benzine heeft maximaal 5% Bio Ethanol en E10 heeft maximaal 10%. Dit wil dus niet zeggen dat er exact 10% in zit, dit kan en mag minder zijn. De E85 kun je eigenlijk geen benzine meer noemen want deze brandstof bevat tot 85% Ethanol. Leuk voor het milieu, dodelijk voor je Solex.

Solex Benzine Probleem
Solex Benzine Probleem

Schade aan je Solex door E10 benzine

Bio Ethanol is een prima brandstof voor de huidige generatie motorblokken. Echter tijdens de ontwikkeling en productie van de Solex was Bio Ethanol onbekend. Met name de kunststoffen, denk aan je krukaskeerring, in je motorblok zijn hier niet tegen bestand. Kunststoffen worden week of harden uit, ze krimpen of zetten juist uit door de Ethanol.

Maar ook de metalen delen zoals het Zamac, Aluminium en Ijzer van het motorblok krijgen last van extra slijtage. Tank daarom nooit E10 Bio Ethanol in je Solex.

E5 is beter maar zelfs die brandstof is schadelijk voor je Solex.

Solex Water en Vuur?

Een ander probleem van Bio Ethanol is dat het hydrofiel is. En nee dat is geen vreemde seksuele afwijking. Ethanol trekt water (hydro) aan waardoor er met E5 of E10 brandstof veel meer water in het hele brandstofsysteem komt. Dit water geeft meer roest in je tank, meer slijtage en corrosie aan de andere metalen delen.

De beste oplossing is om speciale 2-takt Alkylaat benzine te tanken. Aspen en Ecomaxx zijn door ons getest en zijn prima.

Heeft je Solex startproblemen? Kijk dan op ons Solex start niet Blog.

Heb je een vraag over de benzine toevoer? Lees dan het Solex Benzine toevoer problemen Blog.

Selecteer een Afleverpunt