Translate Solex Webshop –

Solex opvoeren

Solex opvoeren.

Hoe kan ik mijn Solex opvoeren of sneller laten rijden?

Op elk Solex forum, facebookpagina of clubwebsite staat de vraag; hoe kan ik mijn Solex opvoeren?

En dat is begrijpelijk. Het standaard 2-takt 1 cilinder Solex motorblok blinkt niet uit in prestaties. Het is gemaakt om jaren mee te gaan en dat is in elk geval gelukt. De Solexen van 1950 rijden nu nog vrolijk rond zonder veel problemen. Dus gaan we mooi een moderne Solex opvoeren.

Hoe voer ik een Solex 3800 op?

Er zijn twee simpele antwoorden op die vraag. Immers: alles is sneller te maken en alles is aan te passen. De echte vraag is wat jij van het opvoeren van je Solex verwacht? Wil je hem opvoeren tot een topsnelheid? Of wil je de Solex alleen beter laten optrekken? Of een combinatie van beide?

Voordat we ingaan op welk gereedschap je moet gebruiken en met welke boor je de solex carburateur moet opboren, moet je jezelf eerst de vraag stellen wat het beste resultaat is voor jouw verwachtingen. Wanneer ben je tevreden?

Dus in plaats van te vragen welke boor je precies moet gebruiken, moet je je afvragen welk gat je uiteindelijk wilt. Solex Nederland denkt niet in boren, wij denken in gaten…

Solex opvoeren Race Solex

Solex Opvoeren of optimaliseren?

We moeten echter eerst nog een stapje terug. Wil je de Solex een beetje origineel houden? Of mag alles eraf en helemaal met custom onderdelen opnieuw opgebouwd worden? Ons advies is om een oudere solex zoals een Peperbus, Koffertje, 1400, 1700, 2200, OTO en 3300 niet op te voeren met nieuwe of after-market onderdelen. Die serie Solexen behoort tot de bejaarden en de kans dat er iets aan kapot gaat is groot. Deze types kun je echter wel heel mooi optimaliseren.

Als je een Solex echt tot een snellere Solex wilt opvoeren kies er dan voor om een degelijke Solex 3800 op te voeren, een 5000 tunen of een goede 4800 race klaar maken. Bijna alle onderdelen zijn nog goed verkrijgbaar dus als je iets kapot maakt zijn er voldoende en betaalbare reserve onderdelen. Ook het blok leent zich door de nieuwere productie beter voor grotere krachten en hogere toerentallen na het opvoeren.

Solex voorjaar onderdelen
Solex onderhoud pakket

Klassieke Solex optimaliseren/beter lopen.

Elke Solex kan beter gemaakt worden. Optimaliseren kun je in een simpele werkplaats prima zelf doen. Als je een tweedehands Solex hebt gekocht is het verstandig om eerst de belangrijkste slijtage onderdelen te vervangen.

Koop in elk geval een nieuw luchtfiltertje (TwinAir), een nieuw carburateurfilter, een nieuw benzine pomp membraampje en een nieuwe pompbodem. Tank benzine van Aspen, Ecomaxx of Stihl 2T. En zorg dat eerst alles schoongemaakt is.

Nu kun je het hele systeem nalopen en verbeteren. Voor het beter laten lopen van je Solex komt er een apart blog.

We gaan er vanuit dat je de klassieke Solex met rust laat en dus start met een Solex 3800 of 4800 opvoeren.


Solex opvoeren 1+1=3?

Wanneer je begint met het opvoeren van je Solex moet je het totaalplaatje bekijken. Wanneer je alleen even een Snelle uitlaat pakt, dan krijg je iets meer vermogen. Echter je kunt dit vermogen verdubbelen! Want de uitlaat zorgt er alleen voor dat de gassen onder uit de cilinder sneller weg kunnen. Maar wat als de gassen er vanaf boven maar langzaam in kunnen? Dan ga je eerst twee stappen vooruit maar helaas ook een stapje terug in het goed opvoeren.

Het beste is dus om alles een beetje aan te passen OF alles in een keer goed te doen. Het Solex opvoeren kun je zien als een riviertje. Je kunt delen van je rivier breder en dieper maken, maar als er halverwege toch nog een dam zit, dan stropt de doorstroom daar. Alleen een beter luchtfilter en een dikke uitlaat geeft weinig winst en dan is 1+1=1. Maar met een iets grotere gasklep in je carburateur wordt 1+1 ineens 3!

De vier hoofdstukken die belangrijk zijn bij het opvoeren zijn: hoeveelheid mengsel, vulling van de cilinder, ontsteking, afvoer van uitlaatgassen. En het mengsel heeft ook weer twee onderdelen: Lucht en brandstof.

Solex Vermogen = Kracht x Snelheid.

Wanneer je de Solex 3800 gaat opvoeren dan wil je in elk geval het Vermogen groter maken. Vermogen is volgens de virologen de Kracht x Snelheid. De belangrijkste keuze die je dus moet maken voordat je je Solex gaat opvoeren: Wil je dit opgevoerde Vermogen gebruiken voor de hoogste topsnelheid van je Solex of voor het beter optrekken? Optrekken kost altijd de meeste kracht. Het Opvoeren heeft dus twee verschillende richtingen.

Voor het sneller optrekken van je Solex moet je de kracht waarmee de zuiger in beweging is opvoeren. Je zult dus meer lucht/benzine mengsel in de cilinder moeten krijgen dan bij de standaard Solex. De energie van de detonatie van het mengsel is dan groter en je koppel neemt toe, het koppel is dan dus al opgevoerd. Het opboren van een Solex cilinder of carburateur geeft in eerste instantie geen Snelheid, maar wel meer Kracht!

Echter als je meer snelheid van de Solex wilt dan moet het toerental ook omhoog. En dit toerental is afhankelijk van hoe de zuiger samenwerkt met de diverse poorten in je cilinder. Kortom: De poorttiming van je Solex.

Solex snelle zuiger 39,5
Solex snelle zuiger 39,5

Hier zit dus het addertje onder het gras. Vermogen is immers Snelheid x Kracht! Wanneer je meer (of betere kwaliteit) mengsel in je cilinder stopt, zonder de poorttiming aan te passen, dan loopt je Solex nog niet harder. Je hebt nu al wel meer Kracht tot je beschikking.

Solex topsnelheid.

Dus simpel gezegd: Wanneer je meer Kracht toevoegt, stijgt je Vermogen om Sneller te gaan (optrekken). De topsnelheid van je Solex bereik je op een andere manier. Het Solexblok is immers gebouwd op levensduur. Die levensduur is nou eenmaal langer wanneer het toerental niet zo hoog is.

Solex snelle Aluminium cilinder
Solex snelle Aluminium cilinder

De Solex 3800 is ontwikkeld om circa 33 km/u te rijden. In een uur rijd je dus 33.000 meters en dat is 550 meter per minuut. Die 550 meter wordt aangedreven door je rol die 13 centimeter omtrek heeft. Per minuut gaat je rol dan dus (550/0,13=) 4200 keer rond.

Aangezien er geen versnellingen op je Solex zitten is het maximale toerental vanuit de fabriek van je Solex 4200 rpm. De rol wordt immers 1:1 door de krukas aangedreven.

Die maximale 4200 rpm wordt grotendeels veroorzaakt door de poorten in de Solex cilinder en de ontsteking. Dus alleen een andere uitlaat en/of carburateur haalt je Solex sneller naar de 33 km/u maar de topsnelheid stijgt niet veel meer. Daarvoor moet je eerst de cilinder en daarna de ontsteking aanpassen.


Solex in de juiste volgorde opvoeren.

Hopelijk heb je nu een beter doel bij het opvoeren van je Solex. Het doel van Solex Onderdelen Nederland is dat je blij wordt van je nieuwe onderdelen. En je wordt pas echt blij als je bewust koopt wat je nodig hebt. In het volgende Blog gaan we dieper in op elk onderdeel dat je op kunt voeren.

Meer informatie over het Solex opvoeren? Kijk ook bij onze andere blogs!

(Blog overzicht onderaan de pagina)Disclaimer: De informatie in dit blog is de persoonlijke ervaring van onze monteurs. Wij realiseren ons dat er nog 17 miljoen andere bondcoaches zijn die er ook verstand van hebben. Wij hopen het enthousiasme over de Solex te delen en je beter op weg te helpen met je Solex op te voeren.

 • Solex Carburateur uitboren.

  Solex Carburateur uitboren en Uitlaat opvoeren: De theorie van gebakken lucht. Dit Solex Blog gaat specifiek over het opvoeren van je Solex carburateur. Er is ook een blog geschreven over hoe de Solex carburateur werkt met hulp van Einstein zelf. Solex gebakken lucht. Op het Solex forum en de facebookpagina staat al veel informatie over…

 • Solex benzine toevoer probleem

  Benzine toevoer probleem Solex. Je Solex loopt niet op lucht. Nou ja… Eigenlijk wel. Grotendeels dan. Het benzine systeem van je Solex is niet complex. De benzine gaat bij je Solex van je tank door je tankfilter naar je tankleiding. Daarna gaat het via je Solex benzinepomp langs de benzinepomp bodem naar het membraam en…

 • Solex benzine tanken met Super E10?

  Solex benzine met Ethanol Solex benzine tanken met Super E10? Dat is een slecht idee. Bij de lokale benzinepomp tank je met je Solex een brandstof die we benzine noemen. Diesel kun je ook tanken maar dan moet je wel van veel trappen houden… Wij adviseren benzine. Die benzine samenstelling bestaat echter al uit meerdere…

 • Help mijn Solex start niet.

  Veel voorkomend Solex probleem Help mijn Solex start niet Dat horen we dagelijks in onze werkplaats. Gelukkig is de oplossing vaak simpeler dan je denkt. De techniek van de Solex is vrij slim maar ook eenvoudig en met een beetje gereedschap kun je al veel zelf doen. Daarom hebben wij een “Help mijn Solex start…

 • Solex onderdelen verhuisd

  Solex onderdelen is verhuisd ! Na succesvolle jaren in Griendtsveen als SolexonderdelenGriendtsveen.nl zijn wij toe aan een beter magazijn en een professioneler kantooromgeving. Ons nieuwe magazijn hebben wij gevonden op de Geestakkers op industrieterrein de Poortmannen in Heeze. De opslag is beveiligd en beter geconditioneerd om de voorraad in topconditie te houden. Ons kantoor is…